Barris de Barcelona

La científica del Putxet i el Farró és el segon títol de la col·lecció Barris de Barcelona, històries de proximitat destinades a la primera infància. El seu objectiu és acostar el barri als més menuts a través de la lectura compartida, per fomentar la curiositat i el plaer de la descoberta de l’entorn i desvetllar l’interès per establir vincles amb l’espai ciutadà més immediat.

Cada títol està dedicat a un barri de Barcelona i conjuga el coneixement d’alguns dels seus indrets característics amb l’ús de tècniques artístiques diverses per estimular les habilitats creatives dels lectors. Els protagonistes són infants que s’endinsen en el propi barri i juguen a ser mariners, científiques… Aquest rol professional que assumeixen i el tarannà del barri marcarà la seva actitud envers els paisatges i els elements que troben mentre el recorren.

Cada història ofereix un codi QR amb informació sobre el recorregut que segueixen els protagonistes i amb recursos educatius per a les famílies, l’espai en el qual us trobeu ara.

Barris de Barcelona és un projecte editorial d’El Cep i la Nansa edicions en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.

L’autora

Clara Trucco és llicenciada en Belles Arts i diplomada en Arts Visuals a l’Escola Martín A. Malharro i compta amb el màster pedagògic amb l’especialitat de dibuix, el CFGS en Arts Aplicades al mur i el postgrau a l’Escola Massana. Es dedica a la investigació de les pràctiques artístiques des de l’any 1996. Ha participat en certàmens, seminaris i exposicions a l’Argentina, Polònia, Bèlgica, Itàlia, Indonèsia, França i Catalunya.

 

Títols publicats

El marineret de la Barceloneta

La científica del Putxet i el Farró

La científica del Putxet i el Farró

La científica del Putxet i el Farró pren com a escenari un barri del districte de Sarrià-Sant Gervasi de la ciutat de Barcelona format per dos nuclis amb una història i personalitat diverses: el Putxet, al nord, i el Farró, al sud.

Aquest segon títol de la col·lecció juga amb les tècniques tèxtils i el batik o tenyit de teles per traçar el fil del recorregut que fa la protagonista: una petita científica que, amb actitud curiosa, investiga alguns dels punts més destacats d’aquest indret de Barcelona.

Amb els sentits ben oberts vol saber-ho tot del cel, la natura, l’art, la gent i el barri.

Us convidem a seguir els punts que trobareu a continuació en forma de recorregut o a explorar-los individualment. Una vegada, dues o tres. Pareu atenció i esmoleu bé els cinc sentits. En cada ocasió descobrireu detalls nous i viureu sensacions diverses.

Deixeu-vos emportar per elles i gaudiu de l’experiència!

Cúpula de la Rotonda

Espai: La Torre Andreu, coneguda popularment com La Rotonda, és un edifici modernista situat a l’Avinguda Tibidabo.

Objectiu: Presentació de la científica i del barri del Putxet.

Proposta: Jugueu a convertir-vos en científiques i científics. Escolliu un punt des del qual es contempli la cúpula de La Rotonda i proveu de quedar-vos immòbils durant l’estona que sigui possible. Tanqueu els ulls i feu una respiració profunda. Després, obriu-los i exploreu el territori, sense moure-us de lloc, utilitzant els cinc sentits: la vista, el tacte, l’olfacte, l’oïda i el gust.

Casa de nines

Espai: Als jardins de Mercè Rodoreda hi ha una casa de nines, construïda a principis de segle XX perquè hi juguessin els infants que reprodueix amb tot detall una casa unifamiliar, amb cuina i lavabo. La façana està decorada amb trencadís i ceràmica.

Objectiu: Aturar el temps i gaudir-ne. Descobrir l’art. Parar atenció a les formes i els colors. Desvetllar el pensament matemàtic. Jugar. Aturar-se i mirar d’aprop. Observar els detalls. Posar en marxa el sentit del tacte.

Proposta: No podreu entrar a la Casa de Nines, però sí observar-ne i tocar-ne el trencadís. Doneu-hi voltes, compteu petites peces de trencadís. Porteu material plàstic i dibuixeu. Reproduïu textures amb paper fi sobre els materials que us cridin més l’atenció. Si us ve de gust, expliqueu als infants qui era Mercè Rodoreda. Us suggerim que ho feu tot sense presses.

El Farró des del cim del Putxet

Espai: La vista del Farró des del cim del Parc del Turó del Putxet.

Objectiu: Parar atenció a la ciutat i la comunitat. Saber què és la nit i la foscor. Desvetllar el sentit del gust.

Proposta: Jugueu a imaginar-vos qui viu a les cases del Farró. Observeu la gent del parc. Llepeu i tasteu una cosa dolça amb els ulls embenats.

Vil·la Urània

Espai: La Vil·la Urània era la llar de l’astrònom Comas i Solà i ara és un equipament municipal que acull un Espai Familiar per a infants de 0 a 3 anys i les seves famílies, un Casal Infantil per infants de 4 a 12 anys i un Centre Cívic que, a banda de tallers i activitats per a adults, desenvolupa un projecte de divulgació científica i un altre –La Galeria Urània– d’art tèxtil i craft.

Escola Poeta Foix

Espai: L’Escola Poeta Foix està situada al c/ Balmes, una mica més amunt de la plaça Molina. Dins el recinte hi destaca un gran casal o castell, la Torre dels marquesos de Julià.

Jardins de Portolà

Espai: Al c/ Portolà núm. 5 s’hi amaga un jardí residencial frondós, protegit de les mirades curioses. Des de les escales mecàniques del c/ Claudi Sabadell es veuen les capçades d’arbres i palmeres.

Objectiu: Explorar els elements vegetals i les formes orgàniques dels passatges i els jardins del barri. Gaudir del moviment. Saber què és la llum i el dia. Desvetllar l’ús i la consciència dels sentits de l’oïda i l’olfacte.

Proposta: Endinseu-vos en aquest espai de natura a la ciutat. Mogueu el cos i desplaceu-vos de forma lliure. Fixeu-vos en la llum del dia i en els fenòmens atmosfèrics. Ensumeu les flors i escolteu el xiuxiueig de les fulles.

Parc del Putxet

Espai: El Parc del Turó del Putxet s’enlaira sobre una muntanya de 178 m. Està obert als quatre vents i és un dels miradors més privilegiats de Barcelona.

Objectiu: Descobrir i gaudir de la natura dins la ciutat. Jugar amb el sentit de la vista. Explorar l’alçada i la perspectiva des del cim de la ciutat. Descobrir els conceptes: a dalt i a baix i a prop i lluny.

Proposta: Passegeu pel parc i gaudiu de la vegetació. Abraceu-vos al tronc d’un arbre. Pugeu les escales fins al cim del parc. Si abans miràveu d’aprop i cercàveu detalls, ara jugueu a mirar de lluny i contempleu el cel. Veieu el mar? Què hi deu haver més enllà, en la línia de l’horitzó?

Les cases modernistes

Espai: Cases modernistes del c/ Vallirana i el c/ Septimània.

Objectiu: Gaudir de la família i de la llar. Jugar amb la imaginació.

Proposta: Passegeu-vos pels voltants de les cases modernistes. Trobeu un punt confortable i expliqueu-vos un conte.

Casa Ramos

Espai: La Casa Ramos és un edifici modernista situat a la Plaça Lesseps.

Collserola des del barri

Espai: La serra de Collserola contemplada des del barri del Putxet i el Farró desvetlla tres punts que destaquen en el paisatge. Són la torre de comunicacions, l’Observatori Fabra i l’esglèsia del Sagrat Cor.