Barris de Barcelona

L’arquitecta de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona és el tercer títol de la col·lecció Barris de Barcelona, històries de proximitat destinades a la primera infància. El seu objectiu és acostar el barri als més menuts a través de la lectura compartida, per fomentar la curiositat i el plaer de la descoberta de l’entorn i desvetllar l’interès per establir vincles amb l’espai ciutadà més immediat.

Cada títol està dedicat a un barri de Barcelona i conjuga el coneixement d’alguns dels seus indrets característics amb l’ús de tècniques artístiques diverses per estimular les habilitats creatives dels lectors. Els protagonistes són infants que s’endinsen en el propi barri i juguen a ser mariners, científiques… Aquest rol professional que assumeixen i el tarannà del barri marcarà la seva actitud envers els paisatges i els elements que troben mentre el recorren.

Cada història ofereix un codi QR amb informació sobre el recorregut que segueixen els protagonistes i amb recursos educatius per a les famílies, l’espai en el qual us trobeu ara.

Barris de Barcelona és un projecte editorial d’El Cep i la Nansa edicions en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.

L’autora

Clara Trucco és llicenciada en Belles Arts i diplomada en Arts Visuals a l’Escola Martín A. Malharro i compta amb el màster pedagògic amb l’especialitat de dibuix, el CFGS en Arts Aplicades al mur i el postgrau a l’Escola Massana. Es dedica a la investigació de les pràctiques artístiques des de l’any 1996. Ha participat en certàmens, seminaris i exposicions a l’Argentina, Polònia, Bèlgica, Itàlia, Indonèsia, França i Catalunya.

L’arquitecta de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona

L’arquitecta de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona pren com a escenari un barri del districte de Nou Barris de la ciutat de Barcelona format per tres nuclis amb una història i personalitat diverses: Ciutat Meridiana, Torre Baró i, per últim, Vallbona.

Les il·lustracions de  L’arquitecta de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona estan realitzades amb la tècnica del collage i la creació artesanal del paper.

En aquest tercer títol, la protagonista és una nena arquitecta que va traçant les línies de dibuix d’un plànol imaginari a través d’aquests tres barris de la Zona Nord. Ho fa amb les mans, amb els peus i fins i tot amb la veu, i d’aquesta manera anem descobrint els racons més destacats (espais naturals, altres més simbòlics i únics, culturals,…) d’aquest indret de Barcelona.

Us convidem a seguir els punts que trobareu a continuació en forma de recorregut o a explorar-los individualment. Una vegada, dues o tres… Pareu atenció i anireu traçant un plànol carregat de detalls i sensacions diverses.

Deixeu-vos emportar per elles i gaudiu de l’experiència!

CASTELL DE TORRE BARÓ

Espai: La Torre del Baró o ‘Castell de Torre Baró’ s’ha convertit en la imatge més representativa del barri de Torre Baró, que s’aixeca sobre la carena de Collserola.

Objectiu: Presentació de l’arquitecta i del barri de Torre Baró.

Proposta: Jugueu a convertir-vos en arquitectes: Escolliu un punt des del qual es contempli aquest castell tan emblemàtic. Agafeu un llapis i proveu de traçar les línies que dibuixen el turó i el Castell.

AQÜEDUCTE

Espai: L’aqüeducte de Ciutat Meridiana forma part d’una gran infraestructura hidràulica per abastir la ciutat. A finals del segle XIX Barcelona creixia i l’antic rec Comtal i els pous resultaven insuficients per satisfer la creixent demanda d’aigua.

Objectiu: desvetllar la construcció d’un aqüeducte i la seva utilitat. Entendre la construcció i l’enginyeria d’elements construïts per l’home.

Proposta: Camineu a través de l’aqüeducte, de ben a prop i jugueu a esbrinar per on passava l’aigua quan estava actiu, imagineu el temps passat i com eren els serveis i les construccions. Com vivien les famílies?

REC COMTAL

Espai: El Rec Comtal de Barcelona era una gran estructura hidràulica que abastia d’aigua a la ciutat de Barcelona fins el segle XIX. Avui dia, sols n’és visible un costat d’un pont, la resta, està cobert de vegetació.

Objectiu: Explorar els elements vegetals i les formes orgàniques dels passatges i els jardins del barri. Entendre la configuració dels camins com a forma d’un tot, i altres elements naturals.

Proposta: Endinseu-vos en aquest espai de natura a la ciutat. Mogueu el cos i desplaceu-vos de forma lliure. Pas a pas, aneu tramant els camins del Rec, deixant passes dibuixades, com si fóssiu un mapa.

PLAÇA ROJA

Espai: La Plaça Roja de la Ciutat Meridiana és el punt més concorregut dels barris Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana. La plaça és àmplia i amb construccions en l’angle Sud, amb un porxo adossat que configura un segon nivell o passeig elevat.

Objectiu: observació de la diversitat a un espai arquitectònic emblemàtic de la zona, detectar els diferents elements i orígens de la vegetació i la flora i els jocs hidràulics.

Proposta: detecta els diferents elements (vegetació, arquitectura i persones humanes) que hi ha a la plaça Roja i fes-ne, com una autèntica arquitecta.

BIBLIOTECA ZONA NORD

La Biblioteca Zona Nord és un edifici de nova construcció dissenyat per l’arquitecte Rafael Perera i Leoz, que es va inaugurar el 29 de novembre de 2009. L’edifici combina l’estructura de biblioteca i està molt ben integrat a la muntanya on està edificat.

ASCENSOR INCLINAT

Aquest va ser el primer ascensor d’aquest tipus que es va instal·lar a la ciutat de Barcelona. Amb aquest ascensor, que connecta amb la parada de metro, va millorar l’accessibilitat del barri.